Vetrouwen

Het O zo belangrijke element voor een goed draaiend team

Vertrouwen, sommige mensen hebben van nature veel vertrouwen en bij andere moet vertrouwen langzaam opgebouwd worden. 
Je begint al met het opbouwen van vertrouwen in je eerste levensjaren. Het vertrouwen word in die vroege fase al bevestigd of geschaad, wat op latere leeftijd invloed kan hebben op jouw als volwassenen. Wat jij door je leven heen mee maakt op het gebied van "vertrouwen" heeft dus effect op jou en je leven. Vandaar dat dit basisvertrouwen bij iedereen anders is.

Als je iemand vertrouwd dan kun je jezelf zijn, voel je je veilig en ga je uit van de eerlijkheid en aardigheid van een  ander. En hoe belangrijk is dit in een team.
Beeld je even in dat je jezelf niet kan zijn en dingen niet durft uit te spreken naar je collega's. Denk je dat dit bijdraagt aan een goed draaiend team? 

In een team is het zo ontzettend belangrijk dat iedereen elkaar vertrouwd. Omdat dit vertrouwen bij veel mensen opgebouwd moet worden, is het heel belangrijk om hier tijd in te investeren. 
Als je elkaar vertrouwd, dan durf je jezelf kwetsbaar op te stellen, heb je de mogelijkheid om alles op tafel te leggen, kun je hulp vragen aan collega's, en dan kun je pas je open en effectief met elkaar communiceren en samenwerken.

Hoe zit dit in jouw team? Vertrouwen jullie elkaar? Van Forming naar Performing.... het verloop van onze samenwerking

Ben jij benieuwd naar onze samenwerking, en hoe zo’n proces verloopt? 
Wij vinden het leuk om jou mee te nemen in de weg van onze samenwerking en hoe je als team succes kan gaan ervaren..

Wat grappig is, is dat onze partners elkaar al kende en op een feestje over ons zijn gaan praten. Op een gegeven moment zocht Suzanne iemand om mee samen te werken en werd ze herinnerd aan Joline een paardencoach die ook in het dorp zit. Tijdens het kennismakingsgesprek, want wij kende elkaar nog helemaal niet, klikte het meteen. We zijn frappant genoeg ook direct begonnen met geven van trainingen aan kinderen. De eerste oefening die wij voor mochten doen was samenwerking….Bij deze oefening realiseerde we ons dat we eigenlijk nog helemaal niet hadden samengewerkt. Het mooie was dat de oefening heel fijn verliep. Heel natuurlijk en afgestemd op elkaar. Misschien ook wel heel logisch, anders waren we waarschijnlijk ook niet gelijk in het diepen gesprongen met elkaar.  Onze samenwerking ontwikkelde en meerdere trainingen volgde.
 
Als we kijken naar de vorming van een samenwerking zijn er vier fases. En wij vinden het leuk deze kennis van het model van Tuckman te delen met jullie in ons proces. Er zijn vier stadia: Forming - Stroming - Norming - Performing.

Onze formingfase verliep dus heel soepel en heel snel, we hadden elkaar pas een paar keer ontmoet en het voelde al heel snel eigen. We zaten direct op dezelfde lijn. We waren nog wel een beetje aan het aftasten hoe de ander over bepaalde zaken dacht, maar verrassend genoeg was dat vaak hetzelfde. In deze fase leer je elkaar dus kennen, probeer je conflicten te vermijden en moet er nog vertrouwen worden opgebouwd. Aftasten dus.

De tweede fases is stroming, in deze fase zie je vaak dat de teamleden elkaar beginnen te leren kennen. Je gaat ook een oordeel vormen over de ander, en over zijn/haar manier van werken. Dit zorgt vaak voor conflictsituaties, wat ook vaak nodig is anders komen teams niet verder. En nu weer even de vertaling naar onze situatie. Deze fase hebben wij gewoon helemaal gemist. We hebben niet eens lekker ruzie met elkaar gemaakt. Het was namelijk al heel snel duidelijk wie waar goed in was, zodat onze kwaliteiten goed ingezet konden worden. Dit is ook wat er in de derde fase gebeurd, de normingfase. Iedereen heeft zijn taken en het is duidelijk wie eventueel de leiding neemt op welk vlak. Loyaliteit is ook een belangrijk punt in deze fase.

En wat is er nog mooier dan met jouw team samenwerken in de performingfase, waarin er een balans is tussen samenwerking en eigen verantwoordelijkheden. In deze fase ga je aan de slag met grotere/complexe projecten of taken. Doordat je zo goed op jouw team kan bouwen lopen deze processen soepel. Je bent goed op elkaar ingespeeld en hoe fijn is het om te weten wat je aan elkaar hebt. Dit is voor ons Team-Beleving. Wij weten waar wij goed in zijn, en wat onze passie is. Ons traject naar de lancering toe heeft ons op een hoger niveau gebracht in onze samenwerking. 

Als het aan ons ligt zal onze samenwerking zich verder ontplooien en wie weet komen we toch nog een keer in de “storming” terecht.